Thursday, July 7, 2011

bz seperti sorang ibu dirumah & 1st giveaway Sifu & Ila


Assalamualaikum..dan hai hai..sekarang aku dah cuti dah..mmg suri rumah 24 jam ar..haha..baru smpai rumah dari KL semalam..penat nye pasal terus tido..pastu awal awal pagi adik-adik kejut..suroh hantar pi sekolah.. parent xde kat rumah bab pi khusus..jadi aku jelahh kene hantar adik-adik ke sekolahh..pagi pagi lagi aku dah macam nak gile dihujani pertanyaan dari adik..

adik mira : "abang baju sekolah mira kat ner??"
aku : "haaa..abg mane tahu..bukan abg yg pakai..dah gosok lum??"
adik mira : "jumpe pun belum..macam mane nak gosok -,-' .."
aku : "cari lah kat bilik baju tu..grrrr"
adik fadhla : "abg stokin fadhla mane??"
aku : "entah..pi cari kat rak kasut tu!!"..(sambil membancuh air susu untuk adik-adik..
                                                                  sebab ibu selalu buat gini pepagi hari)
adik fadhla : "tak jumpe pun??"
aku : "grr..pakai jelah stokin abah..haha"     
adik ina : "abg ada kerja rumah matematik tak siap lagi..2 soalan je..tapi ina tak tahu buat"
aku : "dah gosok baju belum??..nnti abg buat kn.."
adik ina : "belum belum..mira gosokkn dah tu..nk kiwi kasut jap"
aku : "lah soalan tambah tolak darab bahagi je kot..grrr sengal lahh ina"
adik ina : "ina tak tahu lahh nk buat..grrr"
adik mira : "abg nape susu abg buat tak manis!!"
aku : "banyak songe pulak..abg letak garam karang baru tahu..haih"
adik mira : "orang lelaki mmg macam ni ehh -,-'? "
adik ina : "entah..dah ar x sedap.."
adik fadhla : "tu ar..mmg tak boleh harap"
aku : "haha..yelah yelah..korang jalan kaki jelah pi sekolahh !! =p"
mira,ina,fadhla : "x nk!!wek!!"

pastu aku drive budak2 gedik ni kesekolahh..haha..macam tu ar cerita aku di pagi hari..mmg susah untuk menjadi seorang ibu kn..tapi aku suka ar layan budak--budak ni..walaupun macam-macam karenah..tapi aku tetap cool..ayat mmg x ley belahhhh pun!!!HAHA =p selamat bercuti semua..kepada budak-budak sekolahh..pi sekolahh ar..x ley malas malas arrr..hehe..

1st giveaway Sifu & Ila


jom join!!!

2 in 1 terus..haha..selepas hantar adik pi sekolah tadi..selepas melayan karenah-karenah dyorg..tetiba..terbace akak Ila ajak ikut giveaway..first time kot NF ikut giveaway macam gini..rasa terharu pun ade..ngahaa =p..

Tulis 2 perkara ttg blog Sifu n ila..

1) Sifu selalu cerita pasal ape yg berlaku kat sekeliling dy..ape yg berlaku dlm hidup dy..pastu kadang-  
    kadang ayat sifu tu macam budak-budak..merungut bagai..tapi jgn nangis merengek sudahh..hihi..tapi 
    cikgu tetap cool lah..kalau awek bace blog sifu kompem terpikat..hihi=p

2) Ila selalu buat entry ttg luahan hati..kadang-kadang sedih pun ade..selalu buat entry yg pendik-pendik  
    je..sebab dy pendik kot..rendang je..comel je akak NF ni macam ayam katik je..hehe..tapi akak mmg 
    cool  kalau bace blog ila byk kali pun tak terpikat gak..ngahaaa =p=p

nk tag budak-budak ni..join yer..ketuk pale korang karang..haha..



123 comments:

i am S!L4H.. said...

mak aihhh. serabut gile perbualan itu. hahaha

weh ak x knal la sifu dan ila tu. camane nk komen dorang? haha suke muke je nak ketuk pale org. tembak kang. =p

Far8 budak baik said...

ahaha..cis...
weh budakkk..
ikut jelahh...
gigit hidung kau karang..
haha =p

cucu umie said...

hahahah..merasalah hang jadi suri rumah..ayie dh rase dh 2bulan dekat rumah nie..pagi2 grenty kne layan diorng tpy umi adlh frkat rumah..huhuhu sebb tu kne kenang jasa ibu..huh

p/s; semoga berjaya dengn giveawy tersebut..

Amoi MiyaSya said...

eh sengal ! mmg gelak2 aku baca kau punya entry nih . ehh , aku malas la nak join bende2 ni :P

echaRierie said...

hahaha..
mmg lawak..tp sweet..ahaha

Far8 budak baik said...

ayie...tu ar pasal kannn...grrrr
mmg susah...haih..


wani..takpe2..=)


echa..hahaha..sweet ehh -,- =p

dayu_myself said...

hahaha...lawak la adik ko...come sgt la dorng..^___^

buDAK keCIK said...

wah!ak teruja!

sbb bkn snang nk amek alih tugas seorang ibu. tp gaya ko dh mcm bapak daa. dh layak utk kawen lettew. ngee ;p

Far8 budak baik said...

dayu..tgk ar abg dy haha =p


budak kecik..eh eh..esok jugak aku kawen!! aha =p

cik ayin said...

GUD LUCK :)

HonEyBuNNy said...

haha,..

kesian ko farid...kena jaga adik2..bagus2....abg y baik neh..haha

join jugak ko yer..tapi ayat ko..sesedap hati ye ngata ke akak...haha...saboor ja la..hehe

Lieyly ︱ Alia said...

muahhhahaha padan muka abg kena layan smpai mcm tuh , kejam betoi sroh pakai stokin abah , apa lah..

kalau xmau join nk ketuk dak ? HHAHA !!

Far8 budak baik said...

ayin..thanks!!=)


kak ila..haha..sape suroh buat ayat songal songal =p

alia..haha..cis cis..takpe ar..gitu ar adik..

Liyana Zahim said...

Meroyan akk bace entry ko neh farid! Hahahahah.. Mujo dpt abg reti buat air.. Ahakss~

najihah sahami said...

hohoho...boleh jadi maid umah mish ni. mai la. mai tlg jaga adik mish yang 7 orang ni. hahhah

Far8 budak baik said...

kak yana..mestilah dah ikut kusus buat air haritu =p



najihah..waaa 7 org!!pengsan aku karang...=)

J.Syazwana said...

gilalah suri rumah tangga berjaya tuh !!! kui kui :P

diana said...

akak baca je pun dah rasa macam sibuk sungguh kamu ni..
hahahah...

zazaw said...

sumpah kau kesian okay
kahkahkah
aku kalau boleh part iron iron tolak tepi
ngahaha

~SaL IjOu~ said...

wah, abg penyanyang ni ;)

aiEz said...

bagus jaga adek2...seronok bila tgk budak2 ni...kerenah dorang..cumel..^^

atiqah~ said...

haha..ibu mithali suda..
lalala~
hahaha

Miscellaneous Smiles said...

terbaik ah adik kau..~~

*terharu jugak ahh sbb kau bncuh susu kat adik..=)

ecah mashuri said...

dah boleh khawin ko neh.tu pun kalau ade modal la.heheheheh;p

cikida said...

mmg laki mmg cam tu,,,sokongggg adikk2 die.haha..=p

Nadia Mashuri said...

huhuuu..
abg mithali lah kunun tu..
hehee..
gud luck yaaa..

liyana said...

hhaha..kekalutan jelas disitu..
xpe2..berlatih jd ayah..good luck 4 the giveaway

nurfatiha blacky said...

amboiii. bnyak nye karenahh.xpee. berbakti untuk adik wakakaka.

syAzAnA said...

baru kau tahu camner susahnya jadi seorang ibu. so, hargailah ibu dan juga bakal isteri anda. ;)

Please lah, boys and girls!

Aisyah Aina said...

susu letak garam sedap apa...hahaha XD

czueka zulaikha said...

haha bestnya ade adik ^_^
huhu kelaka la adik kau ni. pg2 pun bole mlayan lagy klu aku da dpt sedas tu haha

syErAh said...

sengal~
baru kau tau kann camne jadi suri rumah spnoh mase...tu baru sehari xD

camtu jugak la aku pagi2...macam aku lak yang nak g skolah...haha

ABU said...

hahahah mesti busy layan karenh budak2 kan...

btw gud luck contest tu..

Far8 budak baik said...

syazwana..mmg ar..haha


diana..tu ar kak..grrr


zazaw..haha grrr


saljou..ahakksss


azie..sonok2..


atiqah..haha kelaka


melecious..buat susu je pun haha


ecah..takpe2..kawin je pun..=p


akak..thanks..haha


nadia..hahaha mesti ar kn hihi


liyana..thanks =)


fatiha..berbakti lahn sangat..haha


syazana..betul2 thanks..


aisyah..haha tu ar


czulaika..tu ar dpt penampor je nnti..haha


syerahh..tu ar baru seharii grrrrr



abu..orait2..thanks!!=)

tieykah said...

ko menghilang lama an?

ko lari dri polis ek?

HAHAHA

tia @ Ini Kisah Tia said...

lawaknyeeeeeeeee . hahaa :)

nur said...

Gudlak contest n slmt jadi pembantu ..

Asyila Zainuddin said...

haha.. tu baru sehari je.. cuba kalau hari2.. ngee.. lagi pening.. :PP

cik sakdi said...

ah kau, mcm xpcaye je cter kau,. mcm reke2 cter je kau ni, haha xkan la pg2 kau gigih mcm tu, haha

Suhami Ahmad said...

alolooo...so suwittt!

Izzaty Ishak said...

Perghhhhh abang mithali la? Tahniah diucapkan! ;)

Pastuh good luck la utk giveaway tuh eh. XD

zati embong said...

ni da leh jg adik2 ni dapat bonus da ni.

hihi,good luck dik!

ayanuts said...

he..he...sweet jadi ibu dipagi hari :)

Far8 budak baik said...

tika..mestilah..hero pencen..haha


tia..haha


nur..thanks!!;D


asyila..tahu takpe...grrrr


sakdi..ni cite btol lahhh =p


atok..alalala...haha


izzaty..thankss ;D


zati..thanks akak..haha


ayanuts..tu ar sweet sweet je..haha

munna said...

bagus ni nurul...rajin jaga adik....

good luck ye...

teyn teyn said...

ko suh adek kau pakai stokin abah ko eh ? tak baek tau .
haha

Hans said...

heehhehe
gelak2 aku bca
apa2pun ko abang penyayang
:-)

Racun Serangga Terbaru - Hansect

Pyka Rahmat said...

dah macam kaunter pertanyaan kau ni. haha

deDetz said...

mana seja kaw..haha
selamat menjadi 'IBU' cemerlang, gemilang, terbilanggg~ ngahaha

miwwa said...

Pening2..haha..

tp kelakar

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

susu letak garam jadi pe la nanti..?? hehe~

diana said...

macam tak percya je kamu tak reti letak bloglist.
memula pi kat design-->add a gadget-->klik kat bloglist--->tulis tajuk bloglist kamu--->pilih nak tunjuk 5,10 atau berapa yang kamu suka---->kemudian klik add to list dan masuk kan url blog yang kamu suka.kemudian tekan save.

i am S!L4H.. said...

ahaha. tgok. suke2 je kan nk ggit2. x nak la ikot. aku nak g pinjam senapang jp nih.

wehh, aku suke tgok ko bls komen kt cni. 1st time rase ko bls komen aku. eh ke pnah sebelom ni? nak terharu nih. bole? haha

~~Ticer Wann~~ said...

wawawa cayalah jaga adik.. haha... mesti comel adik2 tu kan :)

Bidadari Syurga said...

alalalalalala... comelnya bila akak baca entry nie...

gud-gud-gud... jadi abg yang bertangungjawab... tapi yg tak bestnya asal buatkan keje sekolah tu....? eeeeeeeee nanti dorang tak reti wat sendiri...

p/s: akak selalu berangan nak ada abang... tapi wat to do... me the eldest one... heeeeeeeeeeeeeee... kirim salam adik dedua tu yeak...

Far8 budak baik said...

kak muna..thanks..puji ke perli??haha=p


fatin..haha..x tahu nk wat ape dah haha


hans..thanks..mcm perli je..haha


pika..tu ar grrrr


dedez..ibu mithli kn...haha


miwwa..sori..mmg suroh pening pun =p


izzat..tu ar grrrr


diana..thankssss..tq byk byk..


silahhh..x pyh nk terharu sangat lah kn =p


ticer wan..mesti ar..nakal pun dy gak haha


akak..takpe..NF leh jadi abg kot..hahaha=p touch kot ayat tu..huh

i am S!L4H.. said...

aku dah terharu nih. macamane? haha. harus la ko buat2 bangge. ahaha

Encik Psychopath said...

Mcm tu care ko layan budak-budak? Kalo aku back hand je.

SiS NaD said...

Salam Farid...

QWah, jadi abang mithali la ni ea? Tunggu je la anugerah Maal Hijrah tahun depan ye.... (^_____^)V

shafmechy said...

haha..itu la tanggungjawab sebagai abg ni kn..

ghost writer said...

beruntung juga budak-budak tuh ada kamu yang masih tetap jaga dowang meskipun banyak hal yang kau tak bereskan dan dowang tak berpuas hati..hihi

Bella Bell said...

pehhh.. boleh jadi ibu ko ni... hehehehe!!~


ibu.. nak roti telur.. tolong buatkan.. hahaha!!~


errr.. ko tag aku ke? ok2... insyaALLAH aku join.. good luck ok sayang :)


p/s: serius ko memang sweet sebenarnya... jom kahwin! :D


^^

Cahaya Kehidupan said...

eleh,baru handle sehari,dah kecoh satu alam maya...*statement cari gaduh..amacam....keh3...=P

Mawar Berduri said...

aku masukkan ko dalam list laki kau..

kahkahkah..

cik kia said...

kia takde adik,tapi selalu culik anak jiran sebab nak main dgn budak kecil.seronok oh ! hehe

Farid,jomlah join contest kia buat :

http://yourvinylmonster.blogspot.com/2011/07/1st-contest-makanan-kegemaranku-by-cik.html

alyaclumsy said...

wah wah, baiknya abg ni. nk jd adk awk boleh? hahahaha. btw, gudluck yaaaaaaaaaa :D

ayie said...

haha.. abg yg sangat cool.. klu ayie.. tengking ko makan je la apa yang ada.. nanti pergi sarapan kat sekolah..haha.. tapi nampak boleh la berbini lepas ni..hehe

good luck uth GA..

adan said...

ahaahha... enjoy baca entri ko ni.. aku dapat rasa gak ko ni abg penyayng.. bertuah adek2 ko dapat abg mcm ko ni...

tomato said...

hahahahhaah ,, sengal la ;p

vampire's lovex said...

hahahaha..ibu mithali sungguh...

hamzah ian said...

wahhh.. GA

nina suhaina said...

perghh ko mesti bajet mau jadi abang mithali ni kan? haha ;p

nina suhaina said...

fariddd..ko junior aku kat SEMAI ek? haha.

Muhamad Zaki Zafir said...

aku pn pening dgn adik2 aku,mlyn sorg2.tp best jgk,pglmn.heheh. :D

Fyqa said...

jdi drebar la ko. ;)

Cik Wani said...

gud luck 4 that..
btw,, jom komen link kt entry wani ni.

http://akuazwani91.blogspot.com/2011/07/i-saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

thx a lot =)

YOUsoF said...

Selamat kembali ke kampung halaman tercinta yang penuh cabaran dan onak duri... ;D


Tolong buatkan aku segelas susu kurang manis bolehkah?

sifu im said...

farid..ko dh boleh jadi papa ni klu adk2 ko pon ko dah jaga ngn manja..haha


tq ank murid sbb join g.a.. tpi sdap nampak dok ngate aku..haha

azalia hjsalleh said...

slmt menjaga adik okay

EZAN IDMA said...

ahhaha takleh bla dgr lu cite yg smbil wat susu tuh ;p dah mcm makcik2 ::p tp lu abg yg bagus :)

[sutera kasih] said...

wahhh abg mithali ni hehehehe


goodluck GA tuuu, sy pun join jgk :P

Hans said...

ehhh
mana ada perli
betul lah tu
rajin ko melayan adik2
abang soleh la
bukan semua abang2 baik cam ko
haihh
aku ikhlas lah
tak ada perli2
:-)

Keputusan Jom Main Teka - Teki

...Minah BluR... said...

boleh praktis time kawen naty bro... HAHAHA

yuyueyuliana said...

haha. cian ila kene kutuk depan2

sabella mohamad said...

fehh
mithali kau ek

tiefazatie said...

gle serabut kan adik2 nie...haha
ifa dh rasa dh..adik2 ifa nie..sama la tue..kin pening..haha

btw..kalu sudi tlg komen nie

http://tiefazatie.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

tq tau!

tiefazatie said...

tq eh..alo..xkn nk potong lak shawl tue..hihi

hanaahmad said...

fuyoahhh...suri rumah yang berjaya ni! ekkeke

d_LA said...

alolo..sweet jugak ko jd bibik bebudak tuh..

Terbang Bersamaku said...

wah..bertuah lah adik2 dapat abang mcm nie...(^___^)

nawal addina said...

ahhaa , stokin abah ? hailoh ! -.-

amna said...

haih.. mcm2 karenah. kalaulah saya ada adik kecik, ibarat nak ngamuk jela ;P

♥e'in♥ said...

bagusnye abg nie ek.. abg mithali nie.. :P

zOeY zAu YaH said...

abg yg baik? hehe

Far8 budak baik said...

silahh..hahaha grrrr


psycotik..nk je backhand gakk grrrr


nad..tu ar pasall..


meshhh..hahahaha...


ghost..tu ar ikut je karenah bagai..


bell..ikut yer..sekeh kau karang..
hahaha


mawar..eh eh tarharu pulakk =p


cik kia..insyaAllah..klo smgt join..haha


alya..ape tak bolehh nye..hahaha


ayiee..hahaha


adnan..jom gathering blogger sbh..


tomato..thanks..

nina..haah dak semai..haha


zakir..tu ar pasal..grrr


fyqa..thanks...


wani..no hal lahh..cool kan aku haha


yusof..kau bz je kn..haha


cikgu..hahaha kutok sikit sikti okey ape..hehe


aliza..hahaha tu ar psl..


ezan..kau perli ke hape..
hahaha


sutera..hahaha grrr =p


hans..kau tak jemput pun aku jwb kuiz tu..grrrr


blurrr...hahahaha best broo


yuyeee..blog kau macam ade masaalah lahhh..cer tnye budak2 yg pandai blog tuk malware tu...


fazila..hahaha


tiefazati..no biggie..no hal lahhh


hana..fuyyoohh kehhhh hehehe


dyla..hahaha


terbang..agagaga


adila...hehehe facebook ekk =p


amna..darah tinggi abis..haha


ain..ahaha tu ar..


zau yah..hahahaha..perli ah tu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah abang mithali ni..

HAZWAN17 said...

susah tu jadi abang..
sama la macam aku...
adik kecik aku ni sume mende nak suruh aku

HonEyBuNNy said...

oit budak kecik...dah la ko ngata ke kak senoir ko neh...maloo haku org baca...hehe..

ha..sapa suoh blaja xrajin2...kn dah kena repeat dgn uia tercinta neh...heheh

adwafarahin said...

erkk jgn ketuk pale aku ngek!
haha rumah aku xde tenet la..adehh bila la plak aku nk join GA ko nie
-___-

izzad b* said...

bagus abag nie! :)

Nurnajwa said...

Hahaha, kesian abang budak ni XD

**::CIKNUURUL::** said...

hamekkaw adekk,..2 in 1 trus siap entri die,..ciss!,.dgn komen pnjg berjela,.huwarrgghh,nk nangesss,..xnk g skolah!,.wuwuwuu

cIk PikA said...

hahaha.. bru taw cmne jd pmpn yg bekerjaya.. :p x pe la farid.. tgk cm ade bkat je jd mr.mama.. hahaha..

syrupmasin said...

waa..bagus abg nih :)

Aemy Shamy said...

Abang mithali. hehe...comel la dorg..teringat pula kat upin & ipin :p hehe..

eyjalukman said...

hahah ko sakit hati tak bila adik ko cakap org laki mmg macam ni ehh ?
hehe;P

tulaa,hargailah pengorbanan dan jasa ibu , belajar rajin2 ye farid ;)

Lawsonia said...

hahaha..3org tu sekali..kalo aku, tdo balik lps subuh smbil kunci pintu bilik..wawawawa

lilypelangi said...

abg ! adik nak duet belanja lebih ! :D



gud luck in GA ! :)

Fathiah Hamim said...

hahaha aku baca pun dah rasa kabut. haha baek abang neh yek. :D

Cik Asma BLuppy said...

adoi..lucu btol. lawak di pagi hari kan?

bunga said...

biasa la..adik memang cam tu..hahaa...

ïêmå å¢klê§ said...

xkan jaga adik pun dah serabut kot..
huhu

aDieyZa said...

mmg kelam kabut dibuatnya.. kalau ibu ada rasa selesa jer kan.. xde kelam kibut sgt.. so hargailah jasa ibu semasa dia masih ada..

p/s: nice blog!

mr_mrs mikko said...

kalo ko mo taw d mana blogger sabah bkumpul..
ko masuk komuniti ni..WE ARE SABAHAN BLOGGERMANIA (WSB)

http://www.facebook.com/wsbmania

tiga kali suda kami wat gathering di kk...
hihihih...
d k.l pun ada kna buat ari tu sbb ramai jg yg study d kl kan..

syahira ariff said...

eh nama kau mcm kawan aku
dia kitorang pnggil NF gak
tp nama dia nurul fariddatul
hehehe
=p

Bidadari Syurga said...

toing! toing!... dtg kaco.....

Cik TeN10 said...

ahaa.. ko leh handle wpln agak kelam kabut kira ok r tu derr.. kl kna jga baby kembar 3 tak tau la ape jadik.. haha ^^

.::: Princess MOMOY :::. said...

cantiknya gambar edit tu
gud luck farid

Cara dan Tips Elak Blog Dari di Godam | Bertindak Sekarang!"
Cara Test Kualiti Keyboard Komputer Korang"

mykhalis said...

ini betul2 kacau bilau ni.. tahniah2 kerana berjaya mengawal keadaan

cik helena said...

hahaha ok ini memang suwit!

Cik Shiqa said...

comel lah adik2 kamu.hehehe seronok melayan adik2

haaa sudah jumpa blogger sabah :P

Amirah Suhana said...

heh....

meaw said...

alololololo,sweetnya abang kalau macam ni kan... lenkali buh susu tu ikut cup dia,jangan botol besar letak 3 cup je,mmg tawo la,haha :P